2221403659 Γαζέπη 32, Χαλκίδα apolimantikiplus23099@gmail.com

Όλοι κάνουν το ίδιο λάθος: Γιατρός εξηγεί τι δεν πρέπει να κάνουμε αν μας δαγκώσει φίδι

Όλοι κάνουν το ίδιο λάθος:  Γιατρός εξηγεί τι δεν πρέπει να κάνουμε αν μας δαγκώσει φίδι

Μία βόλτα στην εξοχή ή κάποιες αγροτικές εργασίες, πολλές φορές ενδεχομένως να επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Το δάγκωμα φιδιού αποτελεί μία από αυτές και συνοδεύεται από ανησυχία και πανικό. 


Ολοένα και περισσότερα φίδια εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η έξαρση στον πληθυσμό των φιδιών έχει προκαλέσει ανησυχία ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά που ακούμε για δάγκωμα φιδιού.

Ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Δημήτρης Μπαμπαλής, επισημαίνει ότι φέτος παρατηρείται έξαρση στα δαγκώματα από φίδια σε ανθρώπους στην περιοχή της Λάρισας. Η καταγραφή αυτών των περιστατικών στα δύο νοσοκομεία της πόλης έχει γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. «Η αλήθεια είναι ότι φέτος υπάρχει μία έξαρση στο δείγμα φιδιού, πιθανώς υπάρχει και μία αύξηση του πληθυσμού των φιδιών. Ήταν μία άνοιξη με πολλές βροχές»

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις του κ. Δημήτρη Μπαμπαλή, είναι απαραίτητο να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκοπή των χόρτων σε πολλές περιοχές, καθώς αυτό θα συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού παράγοντα που έχει συντελέσει στην έξαρση αυτών των περιστατικών.

«Τα περισσότερα περιστατικά, συμπληρώνει, αφορούν ανθρώπους που κάνουν δουλειές στην ύπαιθρο, οπότε καλά είναι να έχουν μπότες, κάλτσες, να μην πηγαίνουν δηλαδή σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν φίδια με παντόφλες, ξυπόλυτοι κλπ.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ελλάδα: Ο κ. Μπαμπαλής συμβουλεύει για το δάγκωμα φιδιού

ολοιΣε περίπτωση που κάποιος δεχθεί ένα δάγκωμα από φίδι, ο κ. Μπαμπαλής συμβουλεύει πως «το σημαντικό είναι αν μπορέσουν να δουν το φίδι, να μας το περιγράψουν… και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να κάνουν τίποτε εκτός από το ότι να προσφύγουν σε μία υγειονομική δομή.

Όλα τα άλλα που κάνει ο κόσμος από φήμες και διαδόσεις είναι πιο επικίνδυνα απ’ το ίδιο το δάγκωμα του φιδιού… Το δάγκωμα του φιδιού που εκτός από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που εμφανίζεται αλλεργία, είναι βλαπτικό σε διάστημα ωρών και ημερών, δεν είναι κάτι για να τρέχει κανείς στο δευτερόλεπτο. Άρα υπάρχει ο χρόνος να μη κάνει κανείς τίποτε, να ξεπλύνει την πηγή, να βάλει αντισηπτικό και μετά να πάει σε μία υγειονομική δομή».

Με πληροφορίες απο το posted.gr.

Πίσω