2221403659 Γαζέπη 32, Χαλκίδα apolimantikiplus23099@gmail.com

Σύνδρομο Skeeter: Αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα του κουνουπιού και τι να κάνετε

Σύνδρομο Skeeter: Αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα του κουνουπιού και τι να κάνετε

Σύνδρομο Skeeter: Η Αλλεργική Αντίδραση στο Τσίμπημα του Κουνουπιού
 

Τι είναι το σύνδρομο Skeeter;


Όλοι μας έχουμε τσιμπηθεί από κουνούπι. Όμως, στα άτομα που έχουν σοβαρές αλλεργίες τα συμπτώματα είναι κάτι περισσότερο από ενοχλητικά: είναι σοβαρά. Τα περισσότερα τσιμπήματα από κουνούπια συμβαίνουν είτε κατά την ανατολή είτε κατά τη δύση του ηλίου, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια. Παρόλο που τα αρσενικά κουνούπια είναι αβλαβή – τρέφονται μόνο με νέκταρ και νερό – τα θηλυκά αναζητούν αίμα.


Ένα θηλυκό κουνούπι εντοπίζει το θύμα του χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό της ανθρώπινης οσμής, του εκπνεόμενου διοξειδίου του άνθρακα και των χημικών στον ιδρώτα του ατόμου. Όταν βρει το κατάλληλο άτομο, ακουμπά στο εκτεθειμένο δέρμα και εισάγει την προβοσκίδα της εντός της επιδερμίδας για να ρουφήξει αίμα. Η προβοσκίδα είναι ένας μακρύς, ευέλικτος σωλήνας που βρίσκεται στο κεφάλι του κουνουπιού και μπορεί να τρυπήσει το ανθρώπινο δέρμα. Τα κοινά συμπτώματα – μια ερυθρή ανυψωμένη μάζα και κνησμός – δεν προκαλούνται από το ίδιο το τσίμπημα, αλλά από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στις πρωτεΐνες του σιέλου του κουνουπιού. Η αντίδραση αυτή είναι γνωστή ως σύνδρομο Skeeter.


Αίτια


Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για το τσίμπημα από κουνουπιού και το σύνδρομο Skeeter:


Τα κουνούπια φαίνεται πως προτιμούν συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων περισσότερο από άλλες, όπως:

Τους άντρες
Τις έγκυες γυναίκες
Τα παχύσαρκα άτομα
Τα άτομα με ομάδα αίματος 0
Τα άτομα που έχουν αθληθεί πρόσφατα
Τα άτομα που εκκρίνουν υψηλότερες ποσότητες ουρικού οξέος, γαλακτικού οξέος και αμμωνίας
Τα άτομα που έχουν πιει πρόσφατα μπύρα


Επίσης, επειδή τα κουνούπια προσελκύονται από τη ζέστη, τα σκουρόχρωμα ρούχα αυξάνουν τις πιθανότητες τσιμπήματος. Και αυτό διότι τα σκούρα χρώματα απορροφούν τη ζέστη. Τα άτομα που ζουν σε υγρά, τροπικά κλίματα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο τσιμπήματος.

Κάποια άτομα βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης, όπως τα μικρά παιδιά. Τα άτομα με αλλεργίες σε ορισμένα από τα συστατικά του σιέλου του κουνουπιού, όπως οι πρωτεΐνες και οι αντιμικροβιακοί παράγοντες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου Skeeter.

Το τσίμπημα


Αναγνωρίζοντας το τσίμπημα του κουνουπιού


Όσο περισσότερες φορές ένα άτομο έχει τσιμπηθεί από κουνούπια, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα απευαισθητοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες τυπικά έχουν λιγότερο σοβαρές αντιδράσεις στα τσιμπήματα των κουνουπιών από ό, τι τα παιδιά.

Τα κοινά συμπτώματα ενός τσιμπήματος από κουνούπι περιλαμβάνουν μαλάκες μάζες στην επιφάνεια του δέρματος που γίνονται ροζ, ερυθρές και κνησμώδης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ερυθρότητα και το οίδημα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά μετά το δήγμα του κουνουπιού. Μία σκληρή σκούρα κόκκινη μάζα εμφανίζεται την επόμενη μέρα, παρόλο που αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν έως και 48 ώρες μετά το αρχικό τσίμπημα. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, η επαφή με ένα κουνούπι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι δευτερολέπτων ή περισσότερο για να προκληθεί αντίδραση.


Καθώς το τσίμπημα από το κουνούπι επουλώνεται, η αίσθηση κνησμού υποχωρεί και το δέρμα σταδιακά επιστρέφει στο φυσιολογικό του χρώμα. Αυτό συνήθως χρειάζεται τρεις με τέσσερις μέρες. Το οίδημα θα υποχωρήσει μέσα σε περίπου μία εβδομάδα.

Ένα τυπικό τσίμπημα από κουνούπι είναι λιγότερο από 1,3 εκατοστά μήκος.

Συμπτώματα


Αλλεργικές αντιδράσεις και επείγοντα συμπτώματα


Τα σημαντικά μεγαλύτερα (σε μέγεθος) τσιμπήματα κουνουπιών μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Μεγάλη περιοχή κνησμού
Δερματικές κακώσεις
Μώλωπες κοντά στην περιοχή του δήγματος
Λεμφαγγειίτιδα, φλεγμονή του λεμφικού συστήματος
Κνίδωση στην περιοχή γύρω από το δήγμα
Αναφυλαξία, μία σπάνια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που οδηγεί σε οίδημα του λαιμού και συρίττουσα αναπνοή – χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας.


Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, καθώς μπορεί να αποτελούν ένδειξη μιας σοβαρής πάθησης:

Πυρετός
Έντονος πονοκέφαλος
Ναυτία ή εμετός
Εξάνθημα
Κόπωση
Φωτοευαισθησία
Σύγχυση
Νευρολογικές αλλαγές, όπως μυϊκή αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος


Πρόληψη


Πώς μπορούν να προληφθούν τα τσιμπήματα από τα κουνούπια;


Όπως και με όλες τις υπόλοιπες αλλεργίες, η πρόληψη είναι η βέλτιστη προσέγγιση. Τα κουνούπια χρειάζονται λιμνάζοντα νερά για να τραφούν. Αν είναι εφικτό, αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά, ιδιαίτερα κατά την ανατολή και δύση του ηλίου, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.

Εξαλείψτε οποιαδήποτε πηγή λιμναζόντων νερών στο σπίτι σας:

Καθαρίζοντας την πισίνα
Καθαρίζοντας τα φρεάτια της αποχέτευσης
Καθαρίζοντας τις ταΐστρες των πουλιών
Αδειάζοντας δοχεία που δεν χρησιμοποιούνται, όπως γλάστρες
Άλλοι τρόποι πρόληψης των τσιμπημάτων των κουνουπιών περιλαμβάνουν:

Να φοράτε προστατευτικά ανοιχτόχρωμα ρούχα, όπως μακρυμάνικες μπλούζες, μακριά παντελόνια, κάλτσες και καπέλο
Να αποκαταστήσετε τρύπες σε σίτες
Να χρησιμοποιείτε κεριά με σιτρονέλα στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού.


Είναι επίσης σημαντικό να εφαρμόζετε εντομοαπωθητικά που περιέχουν το ενεργό συστατικό DEET. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας προτείνει τη χρήση προϊόντων που έχουν 6 έως 25% DEET. Αυτά παρέχουν έως έξι ώρες προστασίας. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες και εφαρμόστε ξανά μετά το κολύμπι ή την έντονη εφίδρωση. Εφόσον τα εντομοαπωθητικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις, ελέγξτε το προϊόν σε μία μικρή περιοχή του χεριού σας και περιμένετε 24 ώρες για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για χρήση σε όλο το σώμα.

Μέθοδοι προς αποφυγή


Μη χρησιμοποιείτε καμία από τις ακόλουθες κατ’ οίκον θεραπείες για να αποτρέψετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματικές:

Θειαμίνη
Σκόρδο
Συμπληρώματα βιταμίνης Β
Εκχύλισμα βανίλιας
Αρώματα


Θεραπεία


Πώς αντιμετωπίζεται το τσίμπημα από τα κουνούπια;


Ακόμη και τα καλύτερα προληπτικά μέτρα δεν σας προστατεύουν από όλα τα τσιμπήματα. Στην περίπτωση μιας φυσιολογικής αντίδρασης, μία κρέμα υδροκορτιζόνης ή λοσιόν καλαμίνης θα παρέχουν ανακούφιση από τον κνησμό. Οι παγοκύστες ή τα παγάκια επίσης παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα όταν εφαρμόζονται τοπικά. Για πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, οι ακόλουθες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

Από του στόματος χορηγούμενα αντιισταμινικά, όπως διφαινυδραμίνη η λοραταδίνη
Τοπικές κρέμες ή λοσιόν για τον κνησμό, ή βενζοκαΐνη
Κρύο μπάνιο χωρίς σαπούνι
Αυτο-ένεση επινεφρίνης σε περίπτωση αναφυλαξίας
Κατ’ οίκον θεραπείες
Ακολουθήστε τις παρακάτω κατ’ οίκον θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από τα τσιμπήματα των κουνουπιών:

Πλύνετε την περιοχή του δήγματος αρκετές φορές την ημέρα και εφαρμόστε μία αντιβιοτική αλοιφή, όπως βακιτρακίνη/πολυμυξίνη.
Εφαρμόστε ένα δροσερό υγρό ύφασμα στην περιοχή για λίγα λεπτά τη φορά για να ανακουφίσετε το οίδημα.
Κάντε ένα ζεστό μπάνιο με κολλοειδές βρώμης για την ανακούφιση του κνησμού.
Εφαρμόστε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού αρκετές φορές μέσα στη μέρα έως ότου το οίδημα και ο κνησμός υποχωρήσουν.
Πιέστε το σημείο του τσιμπήματος με το νύχι σας ή κάποιο άλλο αντικείμενο, όπως το καπάκι ενός στυλό, για 10 δευτερόλεπτα για να ανακουφίσετε προσωρινά τον κνησμό.
Δεν χρειάζεται να διατηρείτε την περιοχή του τσιμπήματος καλυμμένη, αλλά η εφαρμογή ενός αυτοκόλλητου επιθέματος Hansaplast θα σας αποτρέψει από το να το ξύσετε. Επίσης, θα τερματίσει τις λοιμώξεις εάν η περιοχή του τσιμπήματος έχει ανοιχτές πληγές.

Επιπλοκές


Ποιες επιπλοκές μπορούν να προκύψουν από το τσίμπημα των κουνουπιών;
Οι πιθανές επιπλοκές από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, για τα οποία δεν λαμβάνεται θεραπεία, περιλαμβάνουν:

Οίδημα
Φυσαλίδες γεμάτες υγρό
Σημάδια στο δέρμα
Μολυσματικό κηρίο, λοίμωξη της περιοχής του τσιμπήματος
Κυτταρίτιδα, λοίμωξη του παρακείμενου δέρματος
Λεμφαγγειίτιδα
Σήψη, μία σοβαρή μορφή φλεγμονής


Οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν είναι ο μόνος κίνδυνος των τσιμπημάτων των κουνουπιών. Τα κουνούπια μπορεί να μεταφέρουν σοβαρές ασθένειες, όπως:

Ελονοσία
Δάγκειο πυρετό
Εγκεφαλίτιδα, λοίμωξη του εγκεφάλου
Κίτρινο πυρετό
Τον ιό του δυτικού Νείλου
Τον ιό Zika
Μηνιγγίτιδα, φλεγμονή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού


Αυτές οι ασθένειες που μεταφέρονται με τα κουνούπια έχουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, παρόλο που τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μόνο για λίγες μέρες ή να μην φαίνονται σοβαρά. Ο ιός Zika έχει συνδεθεί με σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες στα παιδιά των γυναικών που μολύνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με το wikihealth.gr, ενώ ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα μετά το τσίμπημα κουνουπιού:

Πυρετό υψηλότερο από 38,3ᵒC
Εξάνθημα
Επιπεφυκίτιδα, ερυθρότητα στους οφθαλμούς
Πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις
Αίσθημα εξάντλησης
Επίμονο πονοκέφαλο
Δυσκολία στην αναπνοή λόγω αναφυλαξίας


Έκβαση


Ποια είναι η έκβαση του συνδρόμου Skeeter;


Το σύνδρομο Skeeter είναι σπάνιο, αλλά η αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Αν έχετε αλλεργία στο τσίμπημα του κουνουπιού, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία από έναν αλλεργιολόγο. Ο αλλεργιολόγος θα πραγματοποιήσει μία δοκιμασία νυγμού για να εντοπίσει ποιο συστατικό του σιέλου του κουνουπιού σάς προκαλεί την αλλεργική αντίδραση και θα αναπτύξει το κατάλληλο ανοσοθεραπευτικό πλάνο. Η ανοσοθεραπεία συνήθως περιλαμβάνει μικρές δόσεις του αλλεργιογόνου με τη μορφή ενέσεων μέσα στην πάροδο αρκετών μηνών ή ετών έως ότου «χτίσετε» ανοσία.

 

Πίσω