2221403659 Γαζέπη 32, Χαλκίδα apolimantikiplus23099@gmail.com

Σπιτική απολύμανση : Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Σπιτική απολύμανση : Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η συνύπαρξη του ανθρώπου με τους μικροοργανισμούς είναι συνυφασμένη με τη ζωή. Μικροοργανισμοί υπάρχουν στο περιβάλλον, στον αέρα, στο νερό, στα τρόφιμα, και στο σώμα μας. Αρκετοί από αυτούς είναι ακίνδυνοι, πολλοί είναι χρήσιμοι και λίγοι αποτελούν μια συνεχή, δυνητική απειλή για τον άνθρωπο. Η παρουσία όμως των μικροβίων στο περιβάλλον, ακόμα και των θεωρούμενων ακίνδυνων, συνιστά ένα διαρκή, υπαρκτό, κίνδυνο, για την ανάπτυξη μιας λοίμωξης.

Τα σπόρια είναι μια ανθεκτική κυτταρική μορφή, η οποία σχηματίζεται από βακτήρια, μύκητες κλπ., προκειμένου να αντέξουν σε ακραίες συνθήκες (θερμότητα, ψύχος, έλλειψη νερού).

Τα σπόρια μπορεί να παραμείνουν βιώσιμα για δεκαετίες. Είναι αφυδατωμένα κύτταρα με ανθεκτικά τοιχώματα και χαμηλούς μεταβολικούς ρυθμούς και όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες ξαναγίνουν ευνοϊκές, "βλαστάνουν" δίνοντας το καθένα ένα μικρόβιο.


Η αποστείρωση γίνεται με μία σειρά μεθόδων, όπως:

 

-Ξηρή θερμότητα - Ειδικοί κλίβανοι με ζεστό αέρα

-Υγρή θερμότητα - Ειδικοί κλίβανοι με ατμό υπό πίεση

-Με χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας

Η αποστείρωση είναι απόλυτη και όχι σχετική έννοια, δεν μπορεί δηλαδή κάτι να είναι μερικώς αποστειρωμένο.

 

Απολύμανση

Η απολύμανση είναι η χρήση φυσικών, χημικών ή άλλων μέσων για την απομάκρυνση, αδρανοποίηση ή καταστροφή επιβλαβών μικροοργανισμών, δηλητηριωδών ή ραδιενεργών χημικών από άτομα, χώρους, επιφάνειες ή αντικείμενα.

Η απολύμανση διαφέρει από την αποστείρωση, ως προς το ότι καθιστά ένα άτομο ή αντικείμενο κατά ένα μεγάλο μέρος, και όχι πλήρως, ελεύθερο από μολυσματικούς παράγοντες.

Η απολύμανση των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνα υλικά πρέπει να γίνεται με μεθοδικό τρόπο. Αρχικά αφαιρούνται τα εργαλεία και τα εξωτερικά γάντια. Στη συνέχεια, απομακρύνονται οι επιφανειακοί μολυσματικοί παράγοντες είτε με φύσημα είτε με πλύσιμο. Κατόπιν αφαιρείται κάθε υποστηρικτικό μέσο αναπνοής, ο προστατευτικός εξοπλισμός και τα ενδύματα με προσεκτικό πλύσιμο και στέγνωμα του δέρματος. Τέλος, το εκτεθειμένο άτομο πρέπει να παρακολουθείται ιατρικά σύμφωνα με το onmed.gr έως ότου κριθεί ότι είναι ασφαλές. Με την απολύμανση δεν καταστρέφονται τα σπόρια. Εφαρμόζεται σε όργανα και συσκευές.

Και οι δύο όροι αναφέρονται σε εργαλεία ή συσκευές, όχι ζωντανούς ιστούς. Όταν γίνεται απολύμανση σε ζωντανούς ιστούς, το σωστό είναι να χρησιμοποιείται ο όρος αντισηψία.

Καθαρίζουμε κι απολυμαίνουμε


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η καθαριότητα και η απολύμανση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν να κάνουμε και τα δύο.

Εστιάζουμε στις επιφάνειες υψηλής αφής

Επιφάνειες υψηλής αφής για καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση:

Πόμολα & χειρολαβές
Επιφάνειες τραπεζιού, ψυγείου, κλπ.
Σκληρές καρέκλες τραπεζαρίας (κάθισμα, πλάτη και χέρια)
Πάγκοι κουζίνας
Πλακάκια & επιφάνειες μπάνιου
Βρύσες
Τουαλέτες (κάθισμα και λαβή)
Διακόπτες
Τηλεχειριστήρια τηλεόρασης & βιντεοπαιχνιδιών

 

Ακολουθηστε μας και στην σελιδα μας : https://www.facebook.com/Apolimantikiplus

 

Πίσω